ΕΦΗΜΕΡΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΤΑΤΟΥΑΖ

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Κι όμως η ερωτική απογοήτευση μπορεί να μας σκοτώσει...


Μετά από πολλά χρόνια δουλειάς, η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Καρδιολογικής Εταιρείας της Αμερικής, επιβεβαιώνει αυτό που οι ποιητές του 16ου αιώνα ήξεραν για καιρό: η ερωτική απογοήτευση μπορεί να αποβεί θανατηφόρα! Oops!Αν το σκεφτούμε καλά πόσες ιστορίες ξέρουμε όπου πεθαίνει ο ένας σύζυγος και μετά από λίγες μέρες πεθαίνει και ο άλλος? Που μια μητέρα παθαίνει καρδιακή προσβολή μετά τον χαμό του παιδιού της? Χωρίς αμφιβολία πρόκειται για ένα τραγικό φαινόμενο, που προκύπτει από τους δυνατούς δεσμούς που αναπτύσσουν οι άνθρωποι μεταξύ τους , και τώρα στην εποχή μας είναι πιο συχνό  από ποτέ .
Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει καρδιακά προβλήματα με περιόδους πένθους ή απώλειας. Ήταν γιατροί της Ιαπωνίας αυτοί που ανακάλυψαν πρώτοι το φαινόμενο το 1990. Παρ ‘ όλα αυτά η νέα ετούτη μελέτη δείχνει ότι όταν ένα άτομο πενθεί αμέσως μετά το θάνατο ενός αγαπημένου του προσώπου , είναι  21 φορές πιο επιρρεπές στην καρδιακή προσβολή.
Οι γιατροί στο Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess της Βοστόνης, παρακολουθούσαν για 5 χρόνια 2000 ασθενείς που είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή. Αν και βρήκαν ότι οι ασθενείς με ιστορικό καρδιακών προβλημάτων ήταν πιο επιρρεπείς σε επιπλέον προσβολές ,ακόμη όμως και εκείνοι που η κάρδια τους ήταν τέλεια και ισχυρή βρίσκονταν σε κίνδυνο για πιθανή προσβολή αν πολύ λίγες μέρες πριν είχε πεθάνει ένα αγαπημένο μέλος της οικογένειας, ένας στενός φίλος ή ένας συνεργάτη τους.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι μεγαλύτερες συγκινήσεις προέρχονται από την κατάθλιψη κατά την διάρκεια πένθους , από την οργή , την θλίψη και το εξουθενωτικό άγχος τότε σίγουρα η μελέτη βγάζει νόημα.  Άλλωστε οι φυσικές παρενέργειες της συναισθηματικής κατάρρευσης , είναι η αυξημένη αρτηριακή πίεση , οι έντονοι καρδιακοί παλμοί , πολλές ορμόνες άγχους και αδρεναλίνης και αυξημένες πιθανότητες σχηματισμού θρόμβων του αίματος.
Ο κίνδυνος μάλιστα είναι ιδιαίτερα μεγάλος για τις γυναίκες. Μια ξεχωριστή μελέτη, που κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο , λέει πως οι γυναίκες έχουν κατά μέσο όρο 7,5 περισσότερες πιθανότητες από τους άντρες , να υποστούν μια καρδιακή προσβολή κατά την διάρκεια του πένθους ή της απώλειας. Ο αριθμός αυξάνεται σε 9,5 για τις γυναίκες κάτω των 55 ετών. Σύμφωνα με τον δόκτορα Abhiram Prasad ,καρδιολόγου του  Mayo Clinic  « Είναι η μόνη καρδιακή πάθηση όπου υπάρχει μια τέτοια επικράτηση των γυναικών ».

Μμμ... νομίζω πως δεν με "παίρνει" να μιλήσω καν.!(για όσους ξέρουν γιατί...)

3 σχόλια: